Вважається, що часте та регулярне вживання рису не рекомендується через нестачу амінокислот і вітаміну В у цьому продукті. Експерти, однак, вважають, що рис має низку переваг для здоров’я та допомагає регулювати вагу. У цьому випадку важливо знати, який сорт продукту є найбільш корисним.
Наприклад, коричневий рис багатий мінералами та клітковиною з низьким глікемічним індексом. Містить магній, фосфор, калій, кальцій. Містить близько 2,5% білків. Крім того, коричневий сорт містить менше вуглеводів, ніж білий рис.
На думку дієтологів, коричневий рис корисніший для здоров’я, оскільки в ньому міститься клітковина і корисні речовини, вони захищають серце від шкідливих білків і знижують показник рівня холестерину в крові.
Чорний рис багатий на антиоксиданти, які довели захисну дію проти серцево-судинних, онкологічних та інших захворювань.
Цей сорт рису відомий у стародавньому Китаї як «заборонений рис» – його їли лише багаті люди.
Червоний рис, крім страв, використовується в китайській медицині та для лікування різних проблем зі здоров’ям. Вживання цього сорту покращує кровообіг і травлення. Хороший інструмент для боротьби з поганим холестерином. Білки, що містяться в червоному рисі, засвоюються організмом набагато краще, ніж ті, що є у коричневому сорті.